czwartek, 28 listopada 2013

Zielone risotto dla 4

Risotto z kurczakiem, pieczarkami portobello, szparagami i zieloną pietruszką


Uwielbiam risotto za jego kremową konsystencję i pełny aromatów smak. W zależności od nastroju mogę nadawać mu dowolny charakter. W dzisiejszy szary dzień postawiłam na zielony. Przygotowałam wersję z zieloną pietruszką, pieczarkami portobello, zielonymi szparagami i piersią kurczaka. Efekt jest bardzo przyjemny.



Na 4 porcje przygotuj:

1 opakowanie ryżu arborio do risotto 
1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10)
1 pęczek zielonej natki pietruszki
1 czerwoną cebulę
9 pieczarek portobello (jeśli masz zwykłe, mogą być zwykłe)
1 pierś kurczaka pokrojoną w kostkę 
3 duże garści startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łodygę selera naciowego (najlepiej ze środka)
6 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 litr bulionu ( jeśli nie masz domowego, może być z kostki)
1/2 szklanki białego wytrawnego wina (jeśli nie masz, zrób bez)


   

Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na drobniutką kosteczkę. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Aby to zrobić złap szparag za końcówki i próbuj złamać na pół, szparag przełamie się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Pokrój szparagi na plasterki grubości ok. 5 mm zostawiając główki w całości. 
Na rozgrzaną patelnię wlej całą oliwę z oliwek, dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy i ryż. Mieszaj całość, do póki ryż nie zrobi się lekko przeźroczysty, będzie to mniej więcej wtedy gdy cebulka się zeszkli. Dodaj wino (jeśli robisz wersję bez wina dolej pół szklanki bulionu). Wymieszaj. Gdy ciecz się wchłonie dodaj szklankę bulionu, pieczarki i szparagi. Wymieszaj dokładnie. Gdy ryż wchłonie bulion dodaj kolejną szklankę i wymieszaj. Dodaj cały parmezan i resztę bulionu, duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Risotto powinno mieć kremową, wilgotną, delikatnie luźną konsystencję. Ryż powinien być al dente. Na koniec dodaj grubo pociętą natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli chcesz aby risotto było jeszcze bardziej kremowe dodaj dużą łyżkę masła, lub 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Gotowe risotto wyłóż na talerze i oprósz parmezanem. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna