Grzybowe ślimaczki
Zawsze, gdy przygotowuję większą imprezę staram się tak dobrać potrawy, aby nie spędzić całego dnia w kuchni. Paszteciki grzybowe to doskonała przekąska, lub dodatek do zupy, przygotowuje się je szybko, a smakują naprawdę wybornie.Na duży półmisek (ok 25 szt.) przygotuj:
25 pieczarek
10 plastrów suszonych borowików
1 średnią cebulę
1 szklankę śmietanki kremówki
1 opakowanie ciasta francuskiego
garść sdrobno startego parmezanu
2 duże łyżki oliwy z oliwek
duży ząbek czosnku
szczyptę gałki muszkatołowej
szczypta cząbru
1 jajko
sól, pieprz
Pieczarki potnij na plasterki, cebulkę i czosnek w drobną kostkę, borowiki zalej w kubku wrzątkiem i przykryj spodkiem. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulkę, wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki, całość posól i popieprz do smaku. wylej na pieczarki wodę z borowików, wymieszaj. Borowiki potnij na mniejsze kawałki i dodaj do pieczarek. Duś przez 3 minuty, następnie dodaj śmietankę, cząber i gałkę muszkatołową oraz parmezan. Całość wymieszaj, spróbuj czy nie trzeba dodać soli, lub pieprzu, duś do otrzymania gęstej konsystencji. Gotowe nadzienie odstaw na bok do ostygnięcia.
Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół. Rozłóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia dłuższym bokiem do siebie, grzyby rozsmaruj na całej powierzchni ciasta, i pomagając sobie papierem do pieczenia zwiń ciasto z nadzieniem w rolkę. Zawiń całość w papier jak cukierek i włóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie pokrój schłodzoną rolkę na 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki układaj na blaszce, każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem dla uzyskania złotego koloru przy pieczeniu.
Włóż ślimaczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Najlepiej smakują na ciepło. Jeśli przygotujesz je wcześniej, możesz je podgrzać przed samym podaniem wkładając do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 4 minuty. Grzybowe ślimaczki świetnie smakują same, ale możesz je również podać do barszczyku albo kremu z pieczonej dyni (przepisy na zupy, już wkrótce). Smacznego!
Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuń