czwartek, 14 listopada 2013

Ekspresowy włoski obiad dla 2

Borowikowe kokardy z boczkiem


Farfalle ai funghi porcini, włoska klasyka , jedno z moich ulubionych dań. Wyjątkowo ekspresowy i smakowity przepis, wykonanie go trwa mniej więcej tyle co zagotowanie makaronu, i za to go uwielbiam. Dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o chrupiący boczek. Gorąco polecam!


Na dwie porcje przygotuj:
1 dużą garść suszonych borowików
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1 dużą garść startego parmezanu
1 ząbek czosnku
2 szalotki (może być inna cebula)
2 duże łyżki oliwy z oliwek.
1 dużą garść parzonego boczku
1 szczyptę cząbru
1/2 szczypty gałki muszkatołowej
4 duże garści makaronu
sól, pieprz



Nastaw wodę na makaron w czajniku (będzie szybciej), a garnek na makaron wstaw na gaz, niech się rozgrzewa. Kiedy woda będzie się gotować, boczek upraż na patelni, a jak będzie złoty odsącz go na ręczniku papierowym. 
Włóż borowiki do dużego kubka, zalej wrzątkiem do poziomu grzybów i przykryj spodkiem. Resztę wody posól i ugotuj w niej makaron al dente (według instrukcji na opakowaniu). Następnie pokrój drobno cebulę i czosnek, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię z dwoma dużymi łyżkami oliwy z oliwek (może być ta po prażeniu boczku, tylko zlej wcześniej tłuszcz). Jak cebula się zeszkli wlej na patelnię wodę z grzybów. Borowiki potnij na kawałki i wrzuć na patelnię. Zalej wszystko śmietanką, dodaj przyprawy i parmezan, dokładnie wymieszaj. Sos powinien już mieć konsystencję gęstej śmietany, spróbuj czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Gotowy makaron odcedź, zostawiając odrobinę wody na dnie (ok. 4 duże łyżki), wrzuć makaron z powrotem do garnka, dodaj sos, wymieszaj wszystko. Wyłóż makaron z sosem na talerz, posyp go boczkiem i parmezanem, jeszcze troszkę świeżo mielonego pieprzu i gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna