poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Frytki z batatów

Grillowane bataty z czosnkiem i tymiankiem z jogurtowym dipem


Przepyszny dodatek do mięs. Sprawdzą się rewelacyjnie na grillowych imprezach. Słodkie i pikantne frytki z batatów, są po prostu przepyszne.  A do tego orzeźwiający dip z jogurtu z dodatkiem tymianku. Pychota!





















Dla 2 osób przygotuj:

1 dużego batata
1 dużą łyżkę posikanego świeżego tymianku (możesz użyć innych ziół)
1 ząbek czosnku
2 duże łyżki jogurtu greckiego
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek
sól, pieprz



Batata wrzuć do wrzątku na 15 minut. Następnie wyjmij goi pokrój  wzdłuż na grube frytki. Włóż je do miski, posól, popieprz, dodaj 2/3 tymianku, posiekany ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Nasmaruj batatowe frytki z każdej strony. Na rozgrzanym grillu, lub na patelni grillowej poukładaj bataty i poczekaj aż powstaną piękne smakowite prążki. Do jogurtu dodaj resztę ziół i przełóż do miseczki. Gotowe bataty wyłóż na talerz, polej marynatą z oliwy, czosnku i tymianku, która została w misce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!





2 komentarze:

  1. POSIKANY tymianek mnie rozczulił i poprawił mi humor :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł do tej pory za każdym razem przygotowywałam frytki we frytownicy,teraz spróbuje tak

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna