piątek, 14 marca 2014

Bajecznie owocowe lody w 10 minut

Malinowo-bananowe lody

Dzisiejszy przepis to prawdziwa rewelacja! Malinowo bananowe lody eksplodują w ustach smakiem. Bardzo intensywne i prawdziwe aromaty malin i bananów przypominają mi oryginalne włoskie lody pełne naturalnych intensywnych smaków. Najlepsze jest to, że wystarczy zamrozić maliny i obrane ze skórki banany, a potem z miksować je z miodem i mlekiem. Zdrowe, niskokaloryczne i doskonałe w smaku. Rewelacja!





















Dla 6 osób przygotuj:

2 banany
2/3 szklanki malin
1/2 szklanki mleka
1 duża łyżka miodu wielokwiatowego

Dzień wcześniej obierz banany, pokrój na grube kawałki i włóż je do zamrażarki razem z malinami. Na następny dzień Wrzuć do blendera mrożone banany i maliny, dodaj mleko i miód.






















Odczekaj 5 minut, żeby lekko się rozmroziły i blender poradził sobie z ich zmieleniem. Następnie zmiel wszystko na kremową masę. Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać więcej miodu. Lody gotowe. Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
    zapraszam też na mojego bloga: http://kulinarnieszaleni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. To brzmi raczej jak mrożony koktajl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W koktajlu to jednak więcej mleka jest, więc chyba nie koktajl.

      Usuń
    2. To prawda. Ale jak utrzymać sztywną konsystencję po dodaniu nawet małej porcji mleka? Może lepiej byłoby jeszcze całość lekko zmrozić

      Usuń
    3. Wyszło :)

      Usuń
    4. Konsystencja zależy od stopnia zmrożenia owoców, jeśli wyjdzie zbyt rzadka, można wstawić do zamrażarki na godzinę i będzie ok. Jęsli chcesz jeść lody od razu dodaj mniej mleka lub kefir.

      Usuń
  3. Może i coś wyszło, ale raczej do lodów daleko... trzeba by masę znów zamrozić bo wyszedł szejk :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast mleka należy dodać mleko skondensowane oraz śmietanę 36 % i wyjdą bajeczne lody aksamitne.

      Usuń
    2. Ale jakby bardziej kaloryczne :), może kefir lub jogurt grecki lepiej się sprawdzą. Można dodać też więcej owoców.

      Usuń
  4. ja dodałabym kremówki zamiast mleka

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna