niedziela, 30 marca 2014

Zupa z niedźwiedziego czosnku

Delikatna zupa z niedźwiedziego czosnku i parmezanu


Przepyszna, delikatna, ale i pikantna zupa z niedźwiedziego czosnku doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz parmezanem. Jest rewelacyjna! Zaskakuje delikatnym smakiem, który od razu zyskał w moim domu grono fanów. I  do tego, dzięki bardzo krótkiej obróbce termicznej zachowuje zdrowe właściwości niedźwiedziego czosnku, o których pisałam wczoraj. Gorąco polecam!




















Dla 6 osób przygotuj:

3 garści listków niedźwiedziego czosnku
1 średniej wielkości ziemniaka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 16%
1 szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej
1 małą łyżkę grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 garści świeżo startego parmezanu
4 szklanki bulionu
sól




Niedźwiedzi czosnek grubo posiekaj. Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Bulion doprowadź do wrzenia, obniż ogień  i dodaj ziemniaka. Po 5 minutach gotowania na średnim ogniu dodaj posiekane liście niedźwiedziego czosnku. po 2 minutach całość zmiksuj dokładnie blenderem i dodaj śmietankę. Zupę dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Zupę nalej do miseczek do każdej porcji dodaj pół garści startego parmezanu. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Szkoda tylko, że czosnek niedźwiedzi jest praktycznie u mnie nie do dostania :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj na łąkach,ja tak zbieram całe siatki i mrożę ;)

      Usuń
    2. Na łąkach i w lasach czosnek jest pod ochroną. Tylko w swoim ogródku można zbierać. Ja hoduję w doniczce balkonowej (nasiona lub cebulki hodowlane ze sklepu internetowego). Jeżeli kupimy nasiona trzeba je zamrozić, by wiosną wzeszły.

      Usuń
  2. Zawsze możesz zamówić go przez internet, albo zastąpić niedźwiedzi czosnek 3 drobno posiekanymi ząbkami zwykłego czosnku i 2 pęczkami szczypiorku.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna