wtorek, 18 marca 2014

Kalafior pod chrupiącą pierzynką

Kalafior zapiekany pod pierzynką z czosnku, pietruszki, sera Grana padano i bagietki


Kalafior to jedno z bogatszych w witaminy i minerały warzyw. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C. To naprawdę robi wrażenie. Jednak nie wszyscy przepadają za kalafiorem ze względu na jego niezbyt kuszący zapach. Dziś proponuję kalafiora zapiekanego pod chrupiącą pierzynką z bagietki, pietruszki, czosnku i sera grana padano. Efekt jest rewelacyjny! Może dzięki temu przepisowi przekonacie się do kalafiora. Gorąco polecam!





















Dla 4 osób przygotuj:

1 kalafiora
1/3 bagietki
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
3 duże łyżki drobno pokrojonego sera grana padano
sól, pieprz

Zacznij od zmielenia bagietki w blenderze. Następnie przełóż je do miski.

 

Do blendera włóż pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, ser grana padano, oliwę z oliwek, dodaj dużą szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

 

Do pesto z pietruszki dodawaj po jednej garści zmielonej bagietki i miksuj pulsacyjnie, aż do uzyskania równomiernie zmielonej i wymieszanej masy.

Kalafiora zblanszuj, gotując w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego i przykryj zieloną pierzynką.




Wstaw naczynie z kalafiorem do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji z termoobiegiem. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Gotowego kalafiora skrop przed podaniem oliwą z oliwek i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna