sobota, 15 marca 2014

Spaghetti aglio olio e pomodorini

Makaron spaghetti w oliwie z oliwek, czosnku i pomidorkach koktajlowych ze świeżymi listkami bazylii i parmezanem


Niesłychanie aromatyczny i apetyczny makaron łączy ze sobą zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Aby tak było pamiętaj aby użyć składników dobrej jakości. Wystarczy kilka minut i mamy doskonałe danie. Gorąco polecam!























Dla 2 osób przygotuj:

1/2 opakowania makaronu spaghetti
1 szklankę pomidorków koktajlowych
1 garść świeżych listków bazylii
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki i 1 łyżkę oliwy z oliwek
1 garść piórek parmezanu
sól, pieprz

Ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Czosnek posiekaj na drobną kosteczkę, pomidorki poprzecinaj na połówki. Gdy makaron się ugotuje, odcedź go z wody pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.





















Do rozgrzanego garnka po gotowaniu makaronu wlej oliwę z oliwek, dodaj czosnek, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy czosnek lekko się zrumieni dodaj pomidorki, wymieszaj i po 30 sekundach dodaj makaron oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.Całość dokładnie wymieszaj.Nałóż na talerze dodaj świeże listki bazylii i parmezan. Następnie skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw świeżo mielonym pieprzem i podaj. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna