niedziela, 2 marca 2014

Przekąska do białego wina z koprem włoskim

Bruschetta z pieczonym fenkułem


Uwielbiam pieczony koper włoski! Jest kremowy, lekko chrupiący, delikatnie słony i słodki z nutą anyżku. Polecam każdemu go spróbować, bo jest to danie wyjątkowe, które dzieli ludzi na jego zwolenników, którzy uwielbiają je od pierwszego kęsa, i przeciwników, którzy nie cierpią anyżkowatego posmaku fenkułu. Gorąco zachęcam do sprawdzenia siebie i znajomych. Ja zakochałam się w nim w mgnieniu oka!





Dla 4 osób przygotuj:

2 fenkuły (kopry włoskie)
1 szczyptę soli
1 szczyptę pieprzu
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 bagietka.

Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra dół. Fenkuł umyj, przetnij na pół, i poszatkuj w piórka. Przełóż je do blachy. Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek, następnie dokładnie wymieszaj.

 

Włóż fenkuł do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając co ok. 5 minut. Bagietkę włóż do piekarnika na ostatnie 5 minut pieczenia. Po tym czasie potnij bagietkę na kromeczki, wyłóż na nie fenkuł i podawaj na ciepło. Świetnie skomponuję się tu schłodzone chardonnay. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna