środa, 29 stycznia 2014

Przystawka z buraczków na imprezę

Carpaccio z buraków w sosie miodowo-balsamicznym z rukolą, kremowym serem feta i orzechami pecan

Organizując przyjęcie zawsze warto mieć przepis na przystawkę, którą można przygotować dużo wcześniej i podać w odpowiednim momencie, bez większego wysiłku. Powinna przy tym efektownie prezentować się na talerzu, no i oczywiście rewelacyjnie smakować. Carpaccio z buraczków macerowanych w occie balsamicznym z miodem i oliwą z oliwek, oprószone rukolą i kremowym serem feta z chrupiącymi orzechami pecan to doskonałe danie na taką okazję, które zawsze spotyka się z zachwytem gości. Gorąco polecam!



Dla 4 osób przygotuj:

2 duże buraki
1 garść rukoli
1 opakowanie kremowego sera feta 20g
1 garść orzechów pecan
1 dużą łyżkę gęstego miodu wielokwiatowego
2 duże łyżki octu balsamicznego
3 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz

Ugotuj nieobrane buraczki, tak żeby były mięciutkie. Ja robię to dzień wcześniej wieczorem. Gotuję buraki minimum 2,5 godziny, następnie odstawiam przykryty pokrywką garnek na bok i zostawiam tak buraki (w wodzie, w której się gotowały) do następnego dnia. Wtedy są mięciutkie, delikatne i bardzo łatwo się je obiera.

Rozgrzej nieduży garnek, wlej do niego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Buraki obierz i pokrój na plasterki grubości ok 2 mm. Włóż plasterki buraków do garnka z octem balsamiczny, oliwą i miodem. Delikatnie wymieszaj, tak aby każdy plasterek pokrył się gęstym sosem. Odstaw buraczki na bok na minimum 15 minut.




Rukolę umyj i osusz. Ser feta pokrój w plasterki. Orzechy pecan upraż na suchej patelni. Plasterki buraków ułóż na talerzach, na środku połóż mały stosik rukoli całość oprósz serem feta i orzechami pecan. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna