piątek, 3 stycznia 2014

Szybki gulasz

Karkówka duszona z szalotką, papryką, kukurydzą i pomidorami


Wchodzisz do domu głodna i zmęczona. Znasz to? Na takie chwilę przyda Ci się szybki gulasz. To pyszne i bardzo proste danie, do tego świetnie się odgrzewa. Wystarczy wszystko pokroić, usmażyć i chwilę poddusić. Każdy podoła!






















Na 4 porcje przygotuj:

40 dag karkówki
1 czerwona papryka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
4 szalotki
1 puszka kukurydzy
1 szklanka wody
2 duże łyżki keczupu
1 duża łyżka przyprawy do gulaszu (papryka, cebula, kminek, majeranek)
3 duże łyżki oleju z pestek winogron (lub innego o mało wyrazistym smaku)
1 duża łyżka mąki pszennej 
sól i pieprz
























Karkówkę, paprykę i pomidora pokrój w grubą kostkę. Szalotkę pokrój w piórka, a czosnek w drobniutką kosteczkę. Rozgrzej głęboką patelnię, dodaj olej, cebulę, czosnek i karkówkę.  Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Posyp wszystko mąką i wymieszaj - mąka zagęści sos gulaszu. Całość wymieszaj i obsmaż mięso na złoto. Dodaj paprykę i kukurydzę, wymieszaj. Następnie wlej na patelnię szklankę wody i wymieszaj. Duś wszystko pod przykryciem przez 15-20 minut. Na koniec dodaj keczup, wymieszaj, sprawdź czy nie trzeba doprawić. Do gulaszu świetnie pasuje świeży chlebek. Smacznego!



4 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna