środa, 15 stycznia 2014

marchewkowa z koperkiem

Krem z pieczonej marchwi z koperkiem i cytryną


Dzisiaj pyszna zupa pełna witamin. Jej przygotowanie pochłania około 5 minut mojego zaangażowania. Właściwie sama się gotuje. A smak jest bardzo pozytywnie zaskakujący. Słodka marchewka, przełamana cytryną i koperkiem. Dla mnie rewelacja, polecam!










Na 1 litr zupy przygotuj:

5 marchewek
1,5 cebuli
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 duża łyżka soku z cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
1 kostka rosołowa

Marchewkę i cebulę obierz i potnij na grube kawałki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego posól, popieprz i polej olejem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra dół, i piecz przez godzinę.



Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej 1 litrem wody i wrzuć kostkę rosołową. Po 30 minutach zmiksuj wszystko blenderem. Posiekaj drobno koper i dodaj do zupy. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna