piątek, 10 stycznia 2014

Przekąska do wina: grzaneczki z camembertem

Grzaneczki z camembertem, orzechami włoskimi, żurawiną i rukolą


Piątkowy wieczór to doskonała okazja, żeby otworzyć butelkę czerwonego wina. Zawsze w takiej sytuacji mile widziana jest sprytna przekąska. Czyli szybka, prosta w przygotowaniu, pyszna i podkreślająca smak wina. Mam tu propozycję bardzo godną polecenia! Kremowy ser camembert, chrupiące orzechy włoskie, kwaśna żurawina i świeża rukola na złotej grzaneczce. Właściwie nie zauważyłam kiedy się skończyły, a były takie dobre.





















Dla 2 osób przygotuj:

1 ser camembert z pieprzem
3 tosty
1 duża łyżka konfitury z żurawiny (może być z borówki, tarniny lub innego dżemu, który lubisz)
1 garść rukoli
12 połówek orzechów włoskich


Nastaw piekarnik na 200 stopni. Tosty podziel na ćwiartki. Camemberta podziel na ćwiartki, każdą podziel na 3 części. Na dwunastu trójkątnych kawałkach tostów, połóż 12 trójkącików camemberta i włóż je do piekarnika. Po 5 minutach w każdy kawałek sera wciśnij ćwiartkę orzecha włoskiego.


  



Po  3 minutach wyjmij grzanki, ułóż na rukoli. Na każdą grzaneczkę nałóż odrobinę żurawiny i gotowe. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna