sobota, 18 stycznia 2014

Lekki schabowy ze świeżą sałatką

Schab w czosnku z młodymi ziemniaczkami z sałatą rzymską, pomidorkami, parmezanem i orzechami pinii


Dzisiaj zdrowy obiadek dla całej rodziny. Lżejsza wersja klasycznego schabowego rozpływająca się w ustach, młode ziemniaczki i chrupiąca sałata rzymska ze słodkimi pomidorkami, kruchym parmezanem i orzeszkami pinii. Bardzo fajny i smaczny zestaw na każdą okazję. Gorąco polecam!




















Dla 4 osób przygotuj:

ok 24 młodych ziemniaczków

do przygotowania mięsa :
5 plastrów schabu wieprzowego
3 ząbki czosnku
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
1 szczypta soli

na sałatkę:
1 dużą sałatę rzymska (lub 3 małe)
2 pomidory malinowe
1 garść orzechów piniowych
1 garść piórek parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 duża łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu

Umyte i osuszone mięso oprósz pieprzem i natrzyj drobno posiekanym czosnkiem. Nie sól (bo mięso będzie twarde). Odłóż je na bok.


Następnie umyj młode ziemniaczki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą się gotowały przygotuj sałatkę. Umyj i osusz sałatę rzymską, następnie podrzyj na kawałeczki (najlepiej żeby miały wielkość jednego kęsa). Pomidora umyj (jeśli chcesz obierz ze skórki) i pokrój na małe cząstki. Orzechy pinii upraż na złoto na suchej patelni. Przygotuj dressing mieszając w szklance oliwę, ocet jabłkowy, drobno posiekany ząbek czosnku i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj w dużej misce sałatę, pomidory, orzechy, parmezan z dressingiem i sałatka gotowa. 



Gdy  ziemniaczki będą ugotowane zabierz się za smażenie schabu. Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż mięso. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Następnie odłóż mięso na talerzyk, żeby chwilę odpoczęło i oprósz je szczyptą soli. Przetnij jednego na pół i sprawdź czy na pewno dobrze się usmażył, (surowa wieprzowina jest niezdrowa) jednak ważne jest żeby schabu nie przesmażyć bo będzie twardy. W tym czasie nałóż na talerze sałatkę i ziemniaki. Na koniec dołóż czosnkowe schabowe i obiad gotowy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna