wtorek, 21 stycznia 2014

Uczta dla 2 na specjalną okazję

Polędwiczka sarny w kolorowym pieprzu i gin'e z konfiturą z szalotki i borowikowym risotto


Polędwica sarny jest niezwykle delikatnym mięsem, dosłownie rozpływającym się w ustach. Konfitura z szalotki to połączenie słodyczy i kwaśnego smaku octów balsamicznego i jabłkowego. A do tego doskonałe, kremowe i aromatyczne risotto z borowikami. Po prostu rewelacja, warta każdego zachodu, choć oczywiście danie bardzo proste w wykonaniu. Gorąco polecam!




Dla 2 osób przygotuj:

2 polędwiczki sarnie
2 duże łyżki kolorowego pieprzu w całości
1 duża łyżka gin'u
4 duże łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli

na konfiturę z szalotek:
4 szalotki
1 duża łyżka brązowego cukru
2 duże łyżki octu jabłkowego
2 duże łyżki octu balsamicznego

na risotto borowikowe:
2 garści suszonych borowików
1,5 szklanki szklanki ryżu arborio
1 szklanka startego parmezanu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szalotki
1 mała łyżka cząbru
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 łodygę selera naciowego
1 kostka rosołowa (lub 1 l bulionu)
1 ząbek czosnku
6 dużych łyżek oliwy z oliwek


Zacznij od zamarynowania mięsa. Pieprz rozgnieć w moździerzu, niezbyt dokładnie. Włóż polędwiczki do miski, posyp utłuczonym pieprzem i dodaj gin. Odstaw na bok.

Pokrój szalotki w piórka. Wrzuć je do garnka i posyp brązowym cukrem. Dodaj ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez ok. 1/2 godziny. Konfitura powinna być słodko kwaśna i wilgotna, jeśli jest zbyt sucha dodaj troszkę wody.



Czas na risotto. Potnij na drobniutką kosteczkę seler naciowy, czosnek i szalotki. Zalej suszone borowiki wrzątkiem i przykryj talerzykiem. Zalej kostkę rosołową litrem wrzątku i wymieszaj.




 Rozgrzej dużą głęboką patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek i dodaj seler naciowy, czosnek, szalotkę i cząber. Wszystko wymieszaj. Po minucie dodaj ryż i cały czas mieszaj.


   

Następnie dodaj białe wino i wymieszaj. Gdy ryż wchłonie wino dodaj wodę, w której moczyły się grzyby. Znów wymieszaj. Poszatkuj borowiki na drobne kawałki i dodaj do ryżu. Wymieszaj. Gdy płyn się wchłonie dodaj 1/3 bulionu i wymieszaj. I powtórz tą czynność dwa razy. Po dolaniu ostatniej porcji bulionu dodaj parmezan i wymieszaj. Risotto powinno mieć kremową konsystencję.



Przygotuj polędwiczki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Rozgrzej mocno patelnię i połóż na niej polędwiczki. Smaż z każdej strony (z dołu, z góry, z prawej i z lewej) po 1 minucie. Następnie przełóż polędwiczki do piekarnika. Po 7 minutach obróć polędwiczki na drugą stronę i piecz kolejne 7 minut. Wtedy wyjmij mięso z piekarnika i połóż na talerzyku, aby odpoczęło (min. 5  min.).

Nałóż na talerze risotto i rukolę, która możesz skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Sarninę potnij na plasterki i ułóż obok risotta. Na każdy plasterek nałóż konfiturę z szalotki. Otwórz dobre czerwone wino i czas na ucztę. Smacznego!





4 komentarze:

  1. a próbowałaś inne mięso (np. polędwiczka wieprzowa) zrobić w tej zalewie z ginem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sarny zazwyczaj dodaje się jałowca, więc od razu przyszedł mi do głowy gin :). Nie próbowałam dodawać go do polędwiczki wieprzowej, ale na pewno będzie to zacna para :)!

      Usuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna