wtorek, 28 stycznia 2014

Krewetki w bąbelkach

Krewetki tygrysie z proscco zapieczone na złoto z czosnkiem pod parmezanem na spaghetti aglio olio 


Pyszne, złote, chrupiące i aromatyczne krewetki, do tego spaghetti ugotowane al dente, pełne aromatów czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu, świeżo mielonego pieprzu i zielonej natki pietruszki. Do tego lampka zimnego prosecco i jestem w niebie!





















Dla 4 osób przygotuj:

1 kg surowych mrożonych oczyszczonych krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku
2 garści świeżo startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki prosecco (wytrawnego wina musującego)
świeżo mielony pieprz
sól

na spaghetti aglio olio przygotuj:
1 garść świeżo startego parmezanu
1 garść posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie spaghetti 
sół, świeżo mielony pieprz


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji z grillem od góry i termoobiegiem. Wstaw osoloną wodę na makaron. Krewetki wrzuć do dużego naczynia żaroodpornego. Posiekaj drobno 3 ząbki czosnku i dodaj je do krewetek. Polej całość oliwą, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie całość wymieszaj. Dodaj prosecco i wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obsyp krewetki parmezanem i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.


        
Gdy krewetki będą się piekły przygotuj spaghetti aglio olio. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania, odcedź makaron pozostawiając 1 chochlę wody z gotowania makaronu. 




 

Do garnka w którym gotował się makaron dodaj 1/3 szklanki oliwy i 2 drobno posiekane ząbki czosnku, podsmaż je przez chwilę (ok. 30 sekund). Dodaj makaron oraz chochlę wody z jego gotowania, następnie dodaj parmezan i wymieszaj. Następnie dodaj pietruszkę i mieszaj aż parmezan się rozpuści. Na koniec dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż makaron na talerze, na wiechu ułóż krewetki, polej całość sosikiem, z krewetek i prosecco oraz oprósz natką pietruszki. Czas nalać sobie kieliszek zimnego prosecco i zasiąść do uczty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna