piątek, 31 stycznia 2014

Obiad w greckim stylu

Szaszłyki z kurczaka w jogurcie greckim i czosnku z sosem tzatziki, ciepłymi chlebkami pita i warzywnymi dodatkami


Co powiecie na ciepły chlebek pita z soczystym kurczakiem marynowanym w jogurcie i czosnku, do tego chrupiąca sałata rzymska, papryka, słodkie pomidorki koktajlowe, kremowe awokado i aromatyczne tzatziki? Uwielbiam takie smakowe wyprawy do Grecji. Dzięki takim obiadom jak dzisiejszy w domu gości troszkę więcej słońca. Obiad zrobisz w pół godziny, a wszyscy w domu będą zachwyceni. Polecam serdecznie!





















Dla 4 osób przygotuj:

6 filetów z piersi kurczaka
4 ząbki czosnku
1 duże opakowanie jogurtu greckiego ok. 400 g
1 zielony ogórek
10 chlebków pita
1 sałata rzymska
10 pomidorków koktajlowych
1 żółta papryka
1 awokado
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 mała łyżka octu winnego
sól, pieprz

Kurczaka potnij w cienkie paski. Włóż do miski. 3 ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno i dodaj do mięsa. Następnie dodaj 1/2 jogurtu greckiego, małą łyżkę soli i małą łyżkę świeżo zmielonego pieprzu.
Całość dokładnie wymieszaj dokładnie nacierając każdy kawałek mięsa. Odłóż mięso na bok.

 

Przygotuj tzatziki. Umyj ogórka i zetrzyj go, razem ze skórką, na drobnych oczkach tarki. Odsącz go na sitku, a następnie wyciśnij z nadmiaru wody. Na tej samej tarce zetrzyj 1 ząbek czosnku do ogórka. Dodaj drugą połowę jogurtu greckiego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tzatziki gotowe.

 

Sałatę rzymską umyj, osusz i porwij na małe kawałeczki, przełóż do miski, skrop 1 dużą łyżką oliwy z oliwek i małą łyżeczką octu. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Umytą paprykę potnij w paseczki. Awokado obierz ze skórki, usuń z niego pestkę, i potnij w kosteczkę. Poukładaj warzywa w osobnych miseczkach, żeby każdy mógł dowolnie skomponować sobie danie.




















Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji góra-dół. Mięso ponabijaj na patyczki do szaszłyków. Rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek i obsmaż szaszłyki na złoto z każdej strony. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na 12 minut.



Na ostatnie 5 minut pieczenia szaszłyków włóż do piekarnika chlebki pita. Gdy będą gotowe wyłóż wszystko na stół i czas zasiadać do stołu. Chlebki możesz przekroić na pół i wypełnić przygotowanymi smakołykami, lub nałożyć wszystko na talerz i zagryzać pieczywem. Wybór należy do Ciebie, w każdej opcji będzie wyśmienicie. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna