sobota, 1 lutego 2014

Przekąska łasucha

Złote waniliowe jabłuszka

Słodziutkie, polskie jabłuszka w złotym, chrupiącym, waniliowym cieście, powiem Wam szczerze, że są przepyszne! Przekąska dla wszystkich grup wiekowych, na każdą okazję. Przygotujesz ją w 15 minut. Gorąco polecam!




















Dla 2 osób przygotuj:

1 jabłko
1/2 szklanki mleka
1 dużą łyżkę cukru pudru
4 duże łyżki mąki
1 jajko
1 małą łyżkę pasty z prawdziwej wanilii (lub 1 laskę wanilii, lub 1 opakowanie cukru waniliowego)
3 duże łyżki oleju roślinnego (do smażenia)

Wymieszaj w misce mleko, jajko, wanilię i cukier puder. Następnie powoli dodawaj mąkę mieszając trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodaj mleka, jeśli zbyt rzadkie - mąki.

Jabłko obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój je na plasterki o grubości ok 3 mm.














Rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem, za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Plasterki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na patelni. Gdy będą złote z obu stron przekładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (żeby wchłonął nadmiar tłuszczu). Następnie ułóż złote jabłuszka na talerzu i oprósz cukrem pudrem. Możesz je udekorować świeżym jabłkiem i listkami mięty. Smacznego!



2 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna