piątek, 21 lutego 2014

Peperonata na steku

Stek z polędwicy wołowej z peperonatą, sosem z kolorowego pieprzu i młodymi ziemniaczkami


Już wczoraj rozpisywałam się nad fenomenem peperonaty, niesłychanie aromatycznej papryki duszonej w ziołach i czosnku. Dziś dodam, że oprócz walorów zapachowych i smakowych papryka jest bogatym źródłem witaminy C i beta karotenu, a także soli mineralnych takich jak potas i wapń. Dodatkowo Papryka uważana jest za afrodyzjak, tak więc polecam na romantyczną kolację peperonatę na wyśmienitym steku z polędwicy wołowej z aromatycznym kremowym sosem z kolorowego pieprzu i młode ziemniaczki. Będziecie zachwyceni!
























Dla 4 osób przygotuj:

4 steki z polędwicy wołowej o grubości ok. 6 cm
1 dużą łyżkę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
1 dużą łyżkę octu balsamicznego
3 duże łyżki oliwy z oliwek
20 młodych ziemniaczków

na sos przygotuj:
1 małą szalotką
1 dużą łyżkę ziaren kolorowego pieprzu
1 dużą łyżkę oliwy z oliwek
1 szczyptę soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

na peperonatę przygotuj:
1 czerwoną paprykę
1 zieloną paprykę
1 żółtą paprykę
2 ząbki czosnku
1 cebulę
1 małą łyżkę tymianku
1 małą łyżkę oregano
5 dużych łyżek oliwy z oliwek

Steki włóż do miski, dodaj 1 dużą łyżkę kolorowego pieprzu, 1 dużą łyżkę octu balsamicznego i 3 duże łyżki oliwy z oliwek. Natrzyj dokładnie steki powstałą marynatą. Nie dodawaj soli!

Nastaw ziemniaki do gotowania w osolonej wodzie. Przygotuj peperonatę według przepisu, który znajdziesz tutaj.

Przygotuj sos. Szalotkę potnij na drobniutką kosteczkę. Pieprz rozdrobnij w moździerzu. Rozgrzej małą patelnię lub rondelek, wlej na nią oliwę z oliwek i dodaj szalotkę oraz kolorowy pieprz. Całość wymieszaj. Gdy szalotka się zeszkli dodaj śmietankę, doprowadź do wrzenia mieszając i zaraz po tym zdejmij z ognia.

Nastaw piekarnik na 220 stopni w opcji góra-dół. Patelnie grillową rozgrzej do bardzo wysokiej temperatury. Połóż na niej steki.  Grilluj 2 minuty z każdej strony, czyli z dołu, z góry, i z wszystkich 4 boków, powtórz zabieg jeszcze raz, a potem włóż patelnię z mięsem do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Steki wyjdą średnio wysmażone, jeśli lubisz dobrze wysmażone (well done) zostaw steki na kolejne 3 minuty w piekarniku. Wyjmij polędwicę z piekarnika na deskę i daj jej odpocząć.

















Ugotowane ziemniaczki wyłóż na talerze, podgrzej sos, i nalej do małych miseczek, następnie ułóż je obok ziemniaczków. Steki przełóż na talerze i przykryj je ciepłą peperonatą. Czas na ucztę. Zalecam otworzyć butelkę czerwonego wytrawnego wina, będzie pięknie pasowało. Smacznego!



1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna