czwartek, 6 lutego 2014

Polędwiczki w białym winie

Polędwiczka wieprzowa duszona w porach i białym winie z młodymi ziemniaczkami


Nie miałam dziś kompletnie pomysłu co zrobić na obiad. Stanęłam przed otwartą lodówką, ogarnęłam wzrokiem wszystkie półki, a w mojej głowie powoli, składnik po składniku, komponowało się, jak się później okazało, wyśmienite danie. Bardzo proste w przygotowaniu, delikatne w smaku, aromatyczne polędwiczki wieprzowe duszone w porach i białym winie z dodatkiem czosnku, selera naciowego i śmietanki. Rewelacja. Gorąco polecam!





















Dla 2 osób przygotuj:

1 polędwiczkę wieprzową
1 pora
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
1 łodygę selera naciowego
10 młodych ziemniaczków
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 
7 dużych łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz 

Umyj ziemniaki, włóż do garnka zalej wodą, posól i ugotuj, będą gotowe, gdy swobodnie wbijesz w młodego ziemniaka widelec (zajmie to ok. 20 minut).

Czosnek i seler naciowy pokrój w drobniutką kosteczkę. Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj, następnie pokrój w grube paski. Rozgrzej głęboką patelnię, wlej 4 duże łyżki oliwy z oliwek i dodaj seler naciowy oraz czosnek. Po 1 minucie dodaj pora, mieszaj aż por zmięknie. Następnie dodaj białe wino i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pory na małym ogniu.

W tym czasie polędwiczkę wieprzową potnij w grubą kostkę, o boku ok. 3 cm. Rozgrzej drugą patelnię, wlej na nią 3 duże łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną wieprzowinę. Obsmaż mięso na złoto i dodaj je do porów w białym winie. Całość wymieszaj, dodaj 1/4 szklanki wody i duś na małym ogniu przez 10 minut.



Następnie dodaj śmietankę, wymieszaj i duś kolejne 10 minut. Spróbuj czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Gotowe polędwiczki w białym winie i porach podawaj w miseczkach, obok ułóż ugotowane ziemniaczki. Dobrze jest podać białe wino, które użyte zostało do gotowania, rewelacyjnie pasuje. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna