wtorek, 18 lutego 2014

Łosoś z rumieńcem

Różowy łosoś w parmezanowo-rozmarynowym sosie z czerwonym pieprzem z buraczkami w occie balsamicznym z rozmarynem, młodymi ziemniaczkami i świeżą rukolą z suszonymi wiśniami i parmezanem



To prześlicznej urody danie nie tylko dobrze wygląda, ale jest równie smaczne. Doskonały soczysty łosoś, wyraziste w smaku buraczki doprawione octem balsamicznym, rozmarynem, pieprzem i miodem, rewelacyjny kremowy sos z czerwonym pieprzem, młode ziemniaczki i świeża sałatka. Pycha! 




















Dla 2 osób przygotuj:

20 cm kawałek filetu z łososia 
5 małych obranych i ugotowanych buraczków
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 duże łyżki miodu akacjowego
10 młodych ziemniaczków
8 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę igieł świeżego rozmarynu
sól, świeżo mielony pieprz

na sałatkę:
2 garści rukoli
2 duże łyżki suszonych wiśni
ok. 12 piórek parmezanu
1 dużą łyżkę syropu malinowego
1 dużą łyżkę octu malinowego
4 duże łyżki oliwy z oliwek

na sos:
2 duże łyżki czerwonego pieprzu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 garść startego parmezanu
1 szalotkę
1 dużą łyżkę igieł świeżego rozmarynu

Dzień wcześniej zetrzyj buraczki na tarce, dodaj do nich 1 dużą łyżkę miodu i 1/8 szklanki octu balsamicznego, 2 duże łyżki oliwy z oliwek oraz 1/2 małej łyżki świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj dodaj łososia i dokładnie wymasuj go powstałą masą i, następnie, przykryj rybę buraczkami tak aby okrywały go z każdej strony, przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki.

 

Wyjmij łososia z lodówki, zgarnij z niego buraczki i przełóż je na rozgrzaną patelnię z 2 dużymi łyżkami oliwy z oliwek, dodaj resztę octu balsamicznego i 1 dużą łyżkę miodu oraz 1 dużą łyżkę igieł świeżego rozmarynu. wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś buraczki przez min. 15 minut.

 

Ugotuj ziemniaczki w osolonej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni  w opcji góra-dół. Rukolę umyj i osusz. Przygotuj dressing. Wymieszaj 4 duże łyżki oliwy z oliwek z dużą łyżką syropu malinowego i 1 dużą łyżką octu malinowego (jeśli nie masz - użyj winnego). Rozgrzej patelnię, wlej na nią 4 duże łyżki oliwy z oliwek i połóż łososia skórą do dołu. Obsmaż na złoto z obu stron (ok. 1 minuty z każdej strony), przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 17 minut.

W tym czasie przygotuj sos. Szalotkę potnij w drobną kosteczkę, 1 dużą łyżkę igieł świeżego rozmarynu, poszatkuj drobno. Na małej patelni rozgrzej 1 dużą łyżkę oliwy z oliwek, dodaj szalotkę i rozmaryn, gdy się zeszkli dodaj ,różowy pieprz i śmietankę oraz starty parmezan, całość wymieszaj, zagotuj i ściągnij z ognia.

Gotowego łososia, podziel na porcje, wyłóż na talerze wraz z buraczkami i ziemniaczkami. Obok ułóż rukolę posyp ją suszonymi wiśniami, i piórkami parmezanu, na koniec skrop sałatkę dressingiem a łososia sosem z różowym pieprzem. Danie udekoruj resztą rozmarynu i kilkoma ziarnkami czerwonego pieprzu. Smacznego!














2 komentarze:

Nowszy post Starszy post
Strona główna