niedziela, 23 lutego 2014

Sałatka z indykiem i chrupiącymi grzaneczkami

Grillowany indyk na sałacie z winogronami w słodkim sosie chilli z chrupiącymi grzaneczkami z serem camembert


Dziś słońce nie pozwoliło nam siedzieć w domu. Wyruszyliśmy zaraz po śniadaniu na dłuuugi spacer. Było cudnie! Gdy wróciliśmy po kilku godzinach byliśmy głodni jak wilki. Więc przygotowałam w niecałe 15 minut pyszną, lekką sałatkę z indykiem. Jest rewelacyjna! Indyk soczysty, sałata chrupiąca, winogrona słodkie, dressing pikantny i do tego wszystkiego grzaneczki z camembertem. Pycha! Gorąco polecam!























Dla 2 osób przygotuj:

3 sznycelki z piersi indyka
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty soli i pieprzu
1 paczkę mieszanki sałat
1 szklankę winogron

na dressing przygotuj:
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu ryżowego
1 małą łyżkę miodu
2 duże łyżki słodkiego sosu chili 
1 dużą łyżkę sosu śliwkowego (jeśli nie masz, nie dodawaj)

na grzaneczki przygotuj:
2 bułki pełnoziarniste
1/2 sera camembert

Indyka włóż do miski, dodaj drobno posiekany czosnek, 2 duże łyżki oliwy z oliwek, sól i pierz. Następnie dokładnie wymasuj indyka marynatą.

Rozgrzej patelnię grillową do wysokiej temperatury, wyłóż na nią sznycelki z indyka. Grilluj 2 minuty z obu stron po dwa razy. Następnie przełóż mięso na talerzyk.














Sałatę umyj, osusz i wyłóż na talerze. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z funkcją z termoobiegiem. Bułki potnij w poprzek na małe kromeczki, wyłóż na blachę, na każdego nałóż plasterek serek camembert. Piecz przez 6 minut.














Przygotuj dressing mieszając oliwę, miód, słodki sos chili i sos śliwkowy oraz ocet. Potnij winogrona, posyp nimi sałatę. Indyka potnij na plasterki w poprzek włókien, następnie przełóż je na wierzch sałaty. Na około poukładaj gotowe grzaneczki, mięso polej dressingiem i gotowe. Smacznego!










1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna