wtorek, 22 lipca 2014

Śródziemnomorski makaron na upalne dni

Makaron penne z chrupiącym boczkiem, pieczarkami portobello, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, cukinią, czerwoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami


W takie upalne dni jak dzisiejszy najlepsze są szybkie i lekkie potrawy. Co prawda w dzisiejszym daniu jest boczek, ale sprawdziło się idealnie. Wystarczy obsmażyć boczek na złoto wszystko pokroić i doprawić. Całość jest gotowa po 15 minutach, a smak jest oszałamiający. Pomidory, zioła, oliwki, cukinia, papryka, pieczarki i boczek ta kompozycja smaków Was urzeknie!


Dla 4 osób przygotuj:

1 opakowanie makaronu penne
2 duże pieczarki portobello (może być 5 zwykłych)
1/2 szklanki czarnych oliwek
1 czerwoną paprykę ramiro (może być zwykła)
6 pomidorków koktajlowych
1 mała zieloną cukinię,
1 małą żółtą cukinię,
1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju,
2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 ząbek czosnku
1 garść świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i oregano)
2 garści świeżo startego parmezanu




Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię i obsmaż na złoto. W tym czasie pokrój pozostałe składniki. Cukinię, paprykę i pieczarki w plasterki, czosnek i zioła drobniutko posiekaj. Całość dodaj do boczku, dopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, boczek jest słony) i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i makaron ugotowany al'dente. Całość wymieszaj, dodaj 2 garści startego parmezanu i wymieszaj. Podawaj od razu Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna