poniedziałek, 14 lipca 2014

Stir-fry z kurczaka, mango, limonki i chilli

Makaron z kurczakiem, mango, boczniakami, orzechami nerkowca i papryką w sosie mango-chilli-limonka


Stir-fry to szybkie smażenie, w ruchu, bardzo popularne nie tylko na Dalekim Wschodzie. Tajemnica tego dania to bardzo wysoka temperatura smażenia w woku (lub dużej głębokie patelni), dzięki której składniki pozostają soczyste i chrupiące. Uwielbiam te szybkie dania, które powalają bogactwem smaków i aromatów. Dzisiaj bajeczna wręcz kompozycja mango, limonki i chilli podkręcona chrupiącymi orzechami nerkowca. Gorąco polecam!



Dla 4 osób przygotuj:

1 opakowanie makaronu (grube nitki),
1 mango,
1 limonkę,
1 czerwoną paprykę,
1 zieloną paprykę, 
1 szklankę orzechów nerkowca,
1 por,
1 garści boczniaków (możesz użyć pieczarek),
1 podwójna pierś kurczaka,
8 dużych łyżek słodkiego sosu chilli,
8 dużych łyżek ciemnego sosu sojowego,
8 dużych łyżek sosu teriyaki,
8 dużych łyżek oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy),
1 małą łyżkę brązowego cukru. 




Orzechy upiecz w piekarniku na złoto - wystarczy niecałe 10 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki pokrój na paseczki (jak na zdjęciu). Nastaw osoloną wodę na makaron i ugotuj go al dente.
Rozgrzej mocno wok lub dużą głęboką patelnię. Smaż wszystkie składniki po kolei energicznie mieszając i dodając po trochę z każdego sosu. Czyli duża garść kurczaka pół łyżki z każdego sosu. Po szybki usmażeniu przekładaj kolejne porcje do dużej miski. Gdy wszystkie składniki będą usmażone przełóż je z powrotem z woka i dodaj makaron całość wymieszaj, dodaj jedną małą łyżkę otartej z limonki skórki oraz sok z połowy limonki i jedną małą łyżkę brązowego cukru. Całość wymieszaj i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna