wtorek, 29 lipca 2014

Jabłkowo-rabarbarowy deser

Jabłka i rabarbar zapiekane w chrupiącym cieście filo


Dzisiaj propozycja dla łasuchów, właściwie dla leniwych łasuchów, bo deser przyrządza się ekspresowo i bez większego wysiłku. A smak Was absolutnie zauroczy. Słodkie jabłka, kwaśny i cierpki rabarbar i chrupiące ciasto filo. Bajka! Na takie upały jak dziś to wspaniała i lekka propozycja. Gorąco Polecam!



Dla 2 osób przygotuj:
2 płaty ciasta filo
2 jabłka
2 gałązki rabarbaru (tylko różowa część bez liści)
1 duża łyżka miodu (ja użyłam z kwiatów cytrusowych, ale może być inny)
1 dużą łyżkę masła



Jabłka obierz usuń gniazda nasienne i pokrój na płatki o grubości ok 2 mm. Rabarbar potnij na cieniutkie plasterki w poprzek włókien o grubości ok 1mm. Wrzuć wszytko do rozgrzanego rondelka, dodaj miód i wymieszaj. Duś ok 2 minuty i odłóż do ostygnięcia. Masło rozpuść. Płaty ciasta filo potnij na 4 części, i wyłóż nim 2 kokilki po 4 warstwy, każdą warstwę podczas układania posmaruj masłem. Następnie przełóż jabłka i rabarbar do kokilek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Deser będzie wyśmienicie smakował na ciepło z lodami waniliowymi. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda kusząco :) Wieki nic z ciasta filo nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Już nie mam rabarbaru, ale za to jabłka są!
    Smakowity przepis!

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna