czwartek, 17 lipca 2014

Sałatka z młodych ziemniaków

Ciepłe ziemniaczki w ziołach z długo dojrzewającym kabanosem, czarnymi oliwkami i macerowaną w occie szalotką


Bardzo przyjemna sałatka, która smakuje i na ciepło i na zimno. Kremowe ziemniaczki, aromatyczne zioła, mięsisty kabanos i macerowana szalotka w occie, która jest zaskakująco orzeźwiającym dodatkiem. Proste i łatwe danie, które będzie wspaniałym towarzyszem dla wieczornego kieliszka wina. Gorąco polecam!




Dla 2 osób przygotuj:

10 młodych ziemniaczków,
1 szalotkę,
1 garść czarnych oliwek,
2 długo dojrzewające kabanosy,
1 małą łyżkę świeżego tymianku,
1 garść parmezanu pokrojonego w drobną kostkę,
2 duże łyżki octu winnego,
4 duże łyżki oliwy z oliwek,
1/2 ząbka czosnku, 
sól, pieprz.



Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie potnij szalotkę w krążki, przełóż do małej miseczki i zalej octem. Kabanosy i oliwki potnij w plasterki. Tymianek i czosnek drobno posiekaj. Ugotowane ziemniaki potnij na grube plastry (3 cm). Przełóż do dużej miski, dodaj kabanosy, tymianek, czosnek, parmezan, odcedzoną z octu szalotkę i oliwę z oliwek. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wszystko delikatnie wymieszaj. Sałatkę podaj ciepłą, ale zimna też smakuje wyśmienicie. Smacznego!





4 komentarze:

  1. jak poznać długo dojrzewające kabanosy?? to to samo co bez konserwantów, jak MAestro?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj pokryte są białą warstwą szlachetnej pleśni. Znajdziesz je w wyszukiwarkach pod hasłem "kabanos dojrzewający" w polskiej wersji, w hiszpańskiej to np. "fuet".

      Usuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna