Aromatyczna, duszona papryka w trzech kolorach z tymiankiem, czosnkiem i oregano na chrupiącej bagietce
Peperonata to niezwykle aromatyczna papryka, długo duszona w ziołach, czasem dodaje się do niej pomidory, kapary oliwki, co kto lubi. Ja ograniczyłam się do papryki, oregano, tymianku i czosnku, wyszło rewelacyjnie! Przy każdym kęsie peperonata eksploduje smakiem, jest słodka, pikantna i już z daleka kusi zapachem. Wspaniale smakuje na gorącej grzance oraz jako dodatek do grillowanego mięsa. Dziś Peperonata con bruschetta, jutro stek z polędwicy wołowej z peperonatą, sosem z kolorowego pieprzu i młodymi ziemniaczkami. Warto spróbować w każdej wersji!
Dla 4 osób przygotuj:
1 czerwoną paprykę
1 zieloną paprykę
1 żółtą paprykę
2 ząbki czosnku
1 cebulę
1 małą łyżkę tymianku
1 małą łyżkę oregano
5 dużych łyżek oliwy z oliwek
1 bagietka
Paprykę umyj i potnij w paseczki. Cebulę potnij w drobną kosteczkę, czosnek posiekaj jeszcze drobniej. Rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek, dodaj tymianek i oregano. Mieszaj aż zioła zaczną pachnieć. Wtedy dodaj paprykę, cebulę i czosnek. Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty stale mieszając.
Następne duś paprykę przez przez 30 minut na małym ogniu. Gdy będzie gotowa przygotuj grzanki. Przetnij bagietkę na pół, skrop oliwą z oliwek i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 7 minut. Na gotowe grzanki wyłóż peperonatę i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz