poniedziałek, 17 lutego 2014

Cielęcina w sosie musztardowym

Sznycelki cielęce duszone w porach w sosie musztardowym


Cielęcina to wyjątkowo wdzięczne mięso do duszenia, wystarczy minimalny wysiłek a staje się delikatna, krucha i dosłownie rozpływa się w ustach. Dziś duszona z porami w sosie musztardowym i jaśminowym ryżem. Pikantne i aromatyczne zestawienie smaku, w moim domu zrobiło furorę. Gorąco polecam!






















Dla 4 osób przygotuj:

0,5 kg udźca cielęcego
1 por
1 łodygę selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 małe łyżki musztardy dijon
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę mąki pszennej
2 torebki ryżu jaśminowego
1 małą łyżkę brązowego cukru
sól, pieprz

Mięso potnij na sznycelki, rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem. Następnie oprósz mąką z jednej strony. Rozgrzej dużą patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek i usmaż cielęcinę na złoto. Dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek i seler naciowy. Całość wymieszaj. dodaj 2 szklanki wody i pokrojony w grubą kostkę por, jeszcze raz wymieszaj.














Następnie dodaj musztardę i 1 małą łyżkę brązowego cukru, wymieszaj, przykryj i duś przez 30 minut. W tym czasie ugotuj jaśminowy ryż według przepisu na opakowaniu. Na koniec duszenia cielęciny skosztuj sos czy nie trzeba dodać soli, pieprzu lub cukru i dopraw do smaku. Gotowy Ryż wyłóż na talerz, polej go sosem z poram, na wierzchu ułóż sznycelki i gotowe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna