niedziela, 16 lutego 2014

Treściwy krem z selera

Zupa krem z selera, czosnku i ziemniaka ze złotymi grzaneczkami z cheddarem


Przepyszny i bardzo sycący krem z selera zachwyci Was swoim smakiem i rozgrzeje w chłodne dni. Dzięki temu że całość dusi się w mleku ostry smak selera i czosnku staje się bardziej łagodny dając wspaniały efekt. Pikantny, kremowy i aromatyczny krem, do tego chrupiące grzanki z ciepłym, roztopionym, orzechowym w smaku cheddarem. Rewelacja!






















Dla 6 osób przygotuj:

1 duży seler
1 dużego ziemniaka
3 duże ząbki czosnku
1/2 l bulionu drobiowego (lub warzywnego, jeśli wolisz)
2 szklanki mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 mała łyżka świeżo zmielonego pieprzu
1 garść poszatkowanej natki pietruszki
sól 
1 bagietkę
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 garść startego sera cheddar


Selera i ziemniaka obierz i pokrój w grubą kostkę o boku ok. 2 cm. Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego seler, ziemniaka i obrane ząbki czosnku. Następnie dodaj mleko, doprowadź całość do wrzenia, po czym duś na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmiksuj wszystko na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pozostaw zupę na małym ogniu i przygotuj grzaneczki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w opcji z grillem i termoobiegiem. Bagietkę pokrój na kromeczki, każdą delikatnie posmaruj oliwą z oliwek i oprósz startym cheddarem. Wstaw do piekarnika na 7 minut.

Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i gorącymi grzaneczkami. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna