czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka z soczystym indykiem

Soczysta pierś indyka na sałacie z gruszką i serem Gruyère


Wpadł mi w ręce indyk z wolnego chowu, uwierzcie mi, że warto zainwestować. Co prawda mięsa jest o wiele mniej niż u naszpikowanych antybiotykami i sterydami indyków, ale jest zdrowsze, delikatniejsze i bardziej soczyste. Dziś przygotowałam piersi marynowane w czosnku i oliwie z oliwek, pieczone na złoto na świeżej sałacie z gruszką i serem Gruyère. Mięso dosłownie rozpływało się w ustach. Gorąco polecam!




Dla 2 osób przygotuj:

2 piersi indyka z wolnego chowu ( jeśli kupisz zwykłego wystarczy pół jednej)
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz, sól
6 dużych łyżek oliwy z oliwek

na sałatkę przygotuj:
1 paczkę mieszanki sałat (ok. 3 duże garści)
1 gruszkę
20 płatków sera Gruyère
2/3 szklanki oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 dużą łyżkę gęstego miodu
świeżo mielony pieprz

Umyj mięso, osusz i przełóż do miski. Pokrój czosnek w drobną kosteczkę i dodaj do indyka. Polej całość 4 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj dużą szczyptę soli i 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu. Natrzyj dobrze mięso, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, możesz to zrobić dzień wcześniej.

Umyj i osusz mieszankę sałat (chyba, że już jest umyta), ułóż ją na dwóch talerzach. Obierz gruszkę potnij na cząstki i rozłóż na sałacie, oprósz wszystko płatkami sera Gruyère.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Wyjmij piersi indyka z lodówki i zdejmij z nich folię. Odczekaj, aż będą miały temperaturę pokojową. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią oliwę z oliwek, następnie ułóż na niej piersi indyka skórą do dołu. Gdy będzie już złota obróć mięso na druga stronę. Gdy druga strona będzie złota przełóż indyka do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odłóż na talerzyk, żeby trochę odpoczęło.

Przygotuj dressing mieszając trzepaczką oliwę z oliwek, ocet, miód i świeżo mielony pieprz. Następnie potnij indyka na plasterki, ułóż na sałacie i polej dressingiem. Podawaj sałatkę ze świeżym pieczywem, świetnie pasuje do niej chłodne chardonnay. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Ktoś skopiowała ten przepis i wkleił na facebooka jako swój,pod tym linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
  2. Ktoś ukradł Pani ten przepis ze zdjęciem i wkleił na facebooka jako swój pod tym linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność, już działam w tej sprawie!

      Usuń
  3. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Przepis został już usunięty, a strona przeprosiła za nieuprawnione użycie mojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna