czwartek, 30 stycznia 2014

Przekąska drwala

Ziemniak pieczony w masełku z boczkiem i żółtym serem z białym kremowym serkiem ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem


Dziś przekąska na mroźne dni. Gorący, pachnący masłem i boczkiem ziemniak w chrupiącej skórce pokryty roztopionym żółtym serem. A do niego kremowy biały ser ze szczypiorkiem i świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem. Pycha!




















Dla 1 osoby przygotuj:
1 dużego ziemniaka
1/6 kostki masła
3 plasterki boczku
1 plaster żółtego sera
1 dużą łyżkę gruboziarnistej soli (jeśli masz drobną sól wystarczy mała łyżka)
2 duże łyżki kremowa serka (typu almette lub philadelphia)
1 dużą łyżkę posiekanego szczypiorku
1 małą łyżkę świeżo utłuczonego kolorowego pieprzu


Piekarnik nastaw na 200 stopni w opcji góra-dół. Ziemniaka dokładnie umyj szczotką, następnie osusz. Połóż go na desce i nacinaj do 3/4 wysokości co ok. 1/2 cm. Mocno schłodzone masło potnij w cieniutkie plasterki i powkładaj je w co drugie nacięcie ziemniaka.




















Połóż ziemniaka na papierze do pieczenia na blaszce, posyp solą gruboziarnistą i wstaw do piekarnika. Po 40 minutach pieczenia potnij plasterki boczku w poprzek na ok. 3 cm paski i powkładaj je w co drugie nacięcie ziemniaka.




















Piecz jeszcze przez 20 minut. Następnie posyp ziemniaka drobno pokrojonym żółtym serem i piecz jeszcze 10 minut. Gdy będzie się piekł przygotuj serek. Wymieszaj biały kremowy serek z kolorowym pieprzem i szczypiorkiem, spróbuj czy nie trzeba dodać soli.  Ziemniaka podawaj na gorąco z białym serkiem, doskonale będzie to niego pasowało zimne piwko. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna