piątek, 7 marca 2014

Kolorowe warzywa z kiełbasą

Warzywa duszone z kiełbasą ze świeżymi listkami bazylii


Uwielbiam gdy na talerzu pojawia się zestaw kolorów: czerwony, zielony i żółty. W tym przypadku czerwony to papryka, kiełbasa i pomidory, zielony - papryka, cukinia, por i bazylia, żółty reprezentuje papryka. Smaki i aromaty przenikają się tu tworząc niesamowite połączenie.Takie danie nie tylko wygląda niesamowicie, ale i wspaniale smakuje, a do tego z daleka kusi zapachem. Pychota!





















Dla 4 osób przygotuj:

1 pęto ulubionej kiełbasy
1 średnią cukinię
po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
1 por
1 garść świeżych listków bazylii
2 ząbki czosnku
6 średniej wielkości pomidorów
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 małą łyżkę soli
świeżo mielony pieprz

Wszystkie warzywa i kiełbasę potnij w grubą kostkę. Czosnek pokrój w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną, dużą, głęboką patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj por i kiełbasę. Następnie wymieszaj. Po 3 minutach dodaj paprykę i wymieszaj. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidory i cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj . Duś na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec posyp całość świeżymi listkami bazylii i podaj ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego!










1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna