wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i gruszką

Mieszanka sałat z piersią kurczaka, wstążkami gruszki i pieczarkami w oliwie z oliwek, czosnku, occie balsamicznym i parmezanie w pikantnym dressingu


Bardzo lubię sałatki z grillowanym mięsem na obiad. Po pierwsze są bardzo proste i szybkie do przyrządzenia. Po drugie są zdrowe i pożywne. Po trzecie są pyszne. Dzisiaj pierś kurczaka, lekko marynowana w czosnku z aromatycznymi pieczarkami, wstążkami słodkiej gruszki i pikantnym dressingiem. Polecam wszystkim!




















Dla 2 osób przygotuj:

1 pierś kurczaka
1 gruszkę
ok 14 piórek parmezanu
2 garści rukoli
2 garści mieszanki sałat
10 pieczarek
1 garść startego parmezanu
3 ząbki czosnku 
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 dużą szklankę octu balsamicznego

na dressing przygotuj:

1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
1 małą łyżkę musztardy dijon
1 małą łyżkę cukru pudru
1 szczyptę soli
1 szczyptę pieprzu



Kurczaka potnij na grubą kostkę, dodaj drobno posiekany 1 ząbek czosnku, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Obierz gruszkę, obieraczką do warzyw wytnij wstążki z niej wstążki. Sałatę umyj i dokładnie osusz.

Pieczarki poprzecinaj na połówki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Polej pieczarki 1/4 szklanki oliwy z oliwek, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, 1 dużą łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu. Całość smaż, aż pieczarki będą złote, wtedy dodaj garść startego parmezanu. wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Następnie przełóż je do miski, pozostawiając oliwę na patelnie, i odstaw na bok.

Na tą samą patelnię wrzuć pociętego kurczaka. Wysmaż mięso na złoto. Gotowe mięso odstaw na bok, aby troszkę ostygł. W tym czasie przygotuj dressing. Wymieszaj w szklance dokładnie oliwę, musztardę, ocet, cukier puder, sól i pieprz.

Wyłóż na talerze sałaty, na wierzchu ułóż kurczaka, wstążki gruszki, pieczarki i płatki parmezanu. Całość polej dressingiem i przypraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!



1 komentarz:

Nowszy post Starszy post
Strona główna