środa, 5 marca 2014

Ryba w śródziemnomorskim stylu

Pieczony Pargus w suszonych pomidorach, czerwonej papryce, czarnych oliwkach, czosnku i zielonej pietruszce


Pieczona ryba to rewelacyjne danie na co dzień, ale i na wyjątkowe okazje. Przede wszystkim dlatego, że wszystkie smaki podczas pieczenia łączą się dając niesamowity aromat i smak. Do tego danie prezentuje się na stole bardzo reprezentacyjnie. No i jak przystało na kuchnię bezstresową jest dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Jeśli uda Wam się trafić w sklepie na świeżego Pargusa, który ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, nie wahajcie się ani chwili, przygotujcie go na śródziemnomorski sposób. Jest rewelacyjny. Przepis jest uniwersalny i można tak przygotować każdą świeżą rybę. Gorąco polecam!





















Dla 4 osób przygotuj:

3 świeże ryby w całości (ja użyłam Pargusów)
1 szklankę suszonych pomidorów w oleju
2/3 szklanki czarnych oliwek 
1 pęczek natki pietruszki
8 ząbków czosnku
2 czerwone papryki zwykłe lub 4 ramiro
1 szklankę białego wytrawnego wina

ok. 20 młodych ziemniaczków
1 paczka mieszanki sałat
1 garść piórek sera grana padano 
1 dużą łyżkę octu winnego
3 duże łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
1 garść orzechów włoskich


Ryby umyj, jeśli trzeba oczyść z łusek i osusz. Każdą oprósz szczyptą soli i pieprzu. Ułóż je na głębokiej blaszce. Dodaj suszone pomidory razem z olejem, oliwki, obrany czosnek, pociętą na niezbyt małe kawałki czerwoną paprykę oraz listki natki pietruszki. Łodygi pietruszki włóż do wnętrza ryb oraz po jednym ząbku czosnku, suszonym pomidorze oraz kawałku papryki. Całość polej białym winem.

Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni w opcji góra-dół na godzinę. W tym czasie ugotuj młode ziemniaczki i przygotuj prostą sałatkę. Umytą i osuszoną sałatę ułóż na półmisku, posyp piórkami sera grana padano. Następnie dopraw sałatkę octem, oliwą i świeżo mielonym pieprzem.





















Gdy Ryba będzie gotowa wyłóż ją na półmisek i udekoruj upieczonymi pomidorami, papryką i oliwkami. Całość polej sosikiem, który powstał podczas pieczenia. Podawaj z ziemniaczkami i sałatą. Smacznego!






3 komentarze:

  1. Co za zbieg okolicznosci:), my dziś mieliśmy podobną rybę. Przepis zamieszcze pewnie jutro;). Twoja wyszła przepięknie. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie każda ryba jest dobra, gdyż odkąd tylko pamiętam to ja zawsze ją jadłam. Muszę dodać, że także zachwalam sobie przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ gdzie właśnie zapiekany łosoś jest dla mnie numerem jeden.

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna