środa, 16 kwietnia 2014

Spaghetti z paprykowym bolognese

Makaron spaghetti z pomidorami, czerwoną papryką, rozmarynem i mielonym indykiem 

Cóż mogę powiedzieć więcej o tym wspaniałym aromatycznym daniu, oprócz tego, że jest bardzo proste i smaczne, chyba tylko to że jeśli przygotujesz podwójną porcję, to na następny dzień smakuje wybornie zapieczone pod żółtym serem. Polecam wszystkim zabieganym!




















Dla 4 osób przygotuj:

1 opakowanie makaronu spaghetti 
0,5 kg zmielonego mięsa indyka
4 czerwone papryki ramiro (lub 2 zwykłe)
2 ząbki czosnku
1 gałązkę świeżego rozmarynu
1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego
2 szalotki
4 duże łyżki oliwy z oliwek
1 garśc piórek parmezanu.


Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój je na pseczki. Czosnek obierz i posiekaj na drobną kosteczkę. Szalotkę obierz i potnij na niezbyt drobną kostkę. Igły rozmarynu drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czonek cebulę, rozmaryn i mięso. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Do obsmażonego mięsa dodaj koncetrat pomidorowy i pociętą paprykę, wymieszaj. Po 3 minutach dodaj 1 szklankę wody i znów wymieszaj. Dopraw do smaku. Duś mięso i paprykę na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.





















Na koniec dodaj do sosu makaron, wymieszaj i nakładaj. Makaron możesz posypać piórkami parmezanu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna