Słodko pikantny krem z pieczonej marchwi
Nie ma nic lepszego po powrocie do domu w zimny dzień od ciepłej, pożywnej zupy. Krem z pieczonej marchwi to niezwykle smakowita i rozgrzewająca propozycja. Pieczone warzywa nabierają pikantnego, lekko korzennego smaku, z marchwi wydobywa się naturalna słodycz. Dla mnie absolutna rewelacja.
Na 2 litry zupy przygotuj:
4 duże marchewki
1 dużą pietruszkę
1 dużą czerwoną cebulę
3 gałązki rozmarynu
1 dużą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej
2 duże szczypty świeżo mielonego pieprzu
3 szklanki bulionu
2 szklanki wody
2 duże szczypty soli
3 duże łyżki oliwy z oliwek
Marchew, pietruszkę i cebulę pokrój na grube kawałki, wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego. Rozmaryn podziel na mniejsze części i posyp pokrojone warzywa. Oprósz wszystko przyprawami, polej oliwą i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem i 1 szklanką wody, duś na średnim ogniu 20 minut.
Następnie zmiksuj zupę blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj drugą szklankę wody (zupa, z czasem, z powrotem gęstnieje, warto przy podgrzewaniu dodać trochę wody, do uzyskania pożądanej konsystencji, należy jednak przy tym pamiętać o dodaniu soli). Na koniec sprawdź czy do kremu nie trzeba dodać soli i pieprzu. Nałóż krem do miseczek, dopraw świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem, a jeśli masz ochotę, dodaj śmietanki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz