Stek z antrykotu wołowego w towarzystwie sałat z winogronami, parmezanem i orzechami pinii w lekkim dressingu
Znam takich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, a w zasadzie chcieliby na niego zjeść głównie mięso. Jednak dobrze jest zbilansować danie odrobiną warzyw. Oto propozycja, która powinna zadowolić każdego mięsożerce. Duży soczysty stek z antrykotu w marynacie z miodu i octu balsamicznego, mieszanka sałaty rzymskiej i rukoli ze słodkimi winogronami, orzechami pinii i orzeźwiającym lekkim dressingiem doskonale wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Na 1 porcję przygotuj:
1 duży stek z antrykotu wołowego
1 garść podartej na małe kawałki sałaty rzymskiej
1 garść rukoli
6 piórek parmezanu
1/2 garści orzechów pinii
6 winogron bezpestkowych
3 duże łyżki oliwy z oliwek
2 małe łyżeczki białego octu (może być z winogron, jabłkowy, ryżowy)
1 małą łyżkę gęstego miodu
1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
na marynatę do mięsa przygotuj:
1 dużą łyżkę miodu
1 dużą łyżkę octu balsamicznego
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu
Antrykot włóż do miski dodaj wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymasuj nimi mięso, odstaw
na bok. Sałatę rzymską i rukolę dokładnie umyj i osusz. Orzechy pinii lekko zrumień na patelni. Przygotuj piórka parmezanu, najłatwiej jest to zrobić obieraczką do warzyw. Winogrona poprzecinaj na pół.
Przygotuj dressing. Do miski wlej oliwę z oliwek, dodaj miód i ocet oraz świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową do bardzo wysokiej temperatury. Wrzuć antrykot na patelnię, grilluj po 3 minuty z każdej strony, powtórz jeszcze 2 razy. Stek powinien być średnio wysmażony, jeśli chcesz bardziej wysmażony grilluj jeszcze raz po 3 minuty z każdej strony. Odłóż steka na talerz na 3 minuty. Przed podaniem obróć go na drugą stronę, połóż obok wymieszane sałatę rzymską i rukolę, winogrona, orzechy pinii i parmezan, całość polej dressingiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz