wtorek, 5 listopada 2013

Azjatycki obiad/kolacja na ciepło


Stir-Fry z kurczakiem, papryką, cukinią i pieczarkami


Uwielbiam stir-fry za pełnię smaków i aromatów oraz ekspresowe wykonanie, to świetna propozycja na obiad w tygodniu czy kolacje ze znajomymi, efekt jest zawsze znakomity!


na 6 porcji przygotuj:

1 podwójną pierś z kurczaka
1 średnią cukinię
1 czerwoną paprykę
10 pieczarek
1 por
2 ząbki czosnku
limonka
sos teriyaki
sos słodki chilli
ciemny sos sojowy
olej słonecznikowy
2 opakowania chińskiego makaron jajecznego

Wszystko drobno kroimy i smażymy partiami w bardzo wysokiej temperaturze, polewając po trochę każdym sosem do smaku wedle uznania. Najpierw smażymy mięso polewamy stołową łyżką sosu sojowego, 3 łyżkami słodkiego sosu chilli i 3 łyżkami sosu teriyake, usmażonego kurczaka wrzucamy do dużego naczynia (muszą się w nim zmieścić wszystkie składniki) potem na tą samą patelnię/wok wrzucamy czosnek, paprykę, por dodajemy sosy i po usmażeniu dodajemy do mięsa, analogicznie postępujemy z cukinią i pieczarkami. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu i gotowy wrzucamy do wszystkich składników, wszystko mieszamy. Skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy po 3 łyżki sosu chilli i teriyake i 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy i  gotowe. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!! Zakochałam się w tym daniu i moi domownicy również. Dziękuję i będę często zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) pięknie dziękuję za dobre słowa. My tez uwielbiamy to danie!

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna