piątek, 15 listopada 2013

Doskonała przekąska do wina

Bruschetta z pomidorami i bazylią


Chodzi za mną już kolejny dzień kuchnia włoska, to chyba przez ten ziąb na dworze. Bruschetta ai pomodori, czyli grzanka z pomidorami, to najbardziej klasyczna wersja tego włoskiego dania, i moim zdaniem najlepsza. Danie jest bardzo proste, jednak tajemnicą jego doskonałego smaku są dobrej jakości, świeże produkty. Soczyste, pachnące słońcem pomidory z aksamitną oliwą na chrupiącej grzance, z aromatyczną świeżą bazylią i czosnkiem. Po prostu pycha!




Na 10 grzanek przygotuj:

1 rustykalną bagietkę
1 bardzo dużego pomidora malinowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 gałązki świeżej bazylii
1 małą szalotkę
mały kawałek parmezanu
sól, pieprz


Piekarnik nastaw na 200 stopni w funkcji z termoobiegiem (może być góra-dół). Pomidora podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, pozostałą część pokrój w kostkę. Jeśli chcesz możesz wcześniej sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać go ze skórki, ja tego nie zrobiłam - jest szybciej i też bardzo smacznie. Cebulkę i czosnek pokrój bardzo drobno, pół rozdrobnionego ząbka czosnku wrzuć do szklanki z oliwą. Oddziel listki bazylii ułóż jeden na drugim, zwiń w rolkę i potnij na cieniutkie paseczki. Wszystko razem wrzuć do jednej miski, dodaj sól i pieprz do smaku.


Bagietkę potnij na grube kromki, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce. Do oliwy z czosnkiem dodaj świeżo mielonego pieprzu i posmaruj nią każdą kromkę, następnie zetrzyj na wierzch parmezan i włóż blaszkę do piekarnika na ok. 10 minut.


Resztę oliwy dodaj do pomidorów i wszystko razem wymieszaj. Na złote, jeszcze gorące grzanki wykładamy pomidorową salsę, na wierzchu układamy plasterek parmezanu i listek bazylii. Uczta gotowa, można otwierać wino. Smacznego!








1 komentarz:

  1. Dziekuję za przepis szukałam tego dania od dłuższego czasu. Niepowtarzalny smak bagietka rozpływa się w ustach. przepyszne... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna