środa, 6 listopada 2013

Szybki deser na każdą okazję

Apple Pecan Crumble


Przyszło mi przygotować deser dla 17 osób na raz. Pierwsze o czym pomyślałam to "musi być proste i pyszne"! Jak pomyślałam tak zrobiłam. Crumble to prosty deser, który dzięki chrupiącej kruszonce i soczystym aromatycznym owocom jest wspaniałą propozycją na każdą okazję bez względu czy jest to spore przyjecie, czy domowy podwieczorek. Deser jest zawsze pyszny i piecze się go 15 minut, czy to nie wspaniałe?!

 



















Na 4 porcje przygotuj:

2 duże jabłka
16 orzechów pecan
12 rodzynek sułtańskich
duża szczypta kardamonu (może być cynamon)
1/2 łyżeczki pasty z wanilii (1/2 opakowania cukru waniliowego)
1 kieliszek nalewki jabłkowej lub 1/3 szklanki cydru

na kruszonkę:
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki pasty z wanilii (1/2 opakowania cukru waniliowego)
szczypta soli
1 łyżka stołowa płatków migdałów

Owoce pokrój na drobne kawałki (takie jakie lubisz w szarlotce) i wrzuć na gorącą patelnię, dodaj rodzynki, zalej nalewką/cydrem wymieszaj ( jeśli nie masz nic takiego dodaj 1/4 szklanki wody), dodaj przyprawy i wymieszaj, duś na średnim ogniu, dodaj orzechy (zostaw po jednym do ozdoby kruszonki). Po 5 minutach przełóż do naczyń/naczynia, w którym będziesz zapiekać crumble. Nie muszą to być małe kokilki (jak na zdjęciu) może to być jedno duże naczynie żaroodporne, będzie bardziej rustykalnie.



Mąkę wsyp do miski, dodaj rozpuszczone masło,wymieszaj, dodaj cukier, sól i migdały, wymieszaj. Jeśli kruszonka jest zbyt sypka dodaj rozpuszczonego masła, jeśli jest zbyt mokra dodaj mąki. Kruszonką posyp owoce, udekoruj orzechami. Crumble pieczemy 15 minut w 180 stopniach (pierwsze 10 min z opcją góra-dół, ostanie 5 minut z termoobiegiem).

    

Deser podajemy na ciepło od razu, a jeśli chcemy podać go później wystarczy podgrzać go w 180 stopniach przez 8 minut. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna