środa, 13 listopada 2013

Bulion

Aromatyczny rosół z warzyw i kurczaka


Dobry, aromatyczny rosół to dla mnie podstawa niedzielnego obiadu, ale i wielu dań, dlatego zawsze przygotowuję go więcej. Zamrażam małe porcje, które wykorzystuję do duszenia mięsa, sosów czy risotto. Zachęcam Was do tego samego, jest to dużo lepsze rozwiązanie od kostki rosołowej. Aby wywar był aromatyczny nie wolno żałować składników.


Na 3 litry rosołu przygotuj

1 korpus z kurczaka
2 skrzydełka
5 marchewek
3 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 por
pęczek pietruszki
1 duża łyżka soli
ziarna kolorowego pieprzu

Do 4 litrowego garnka nalej wody do 3/4 wysokości, wrzuć do środka mięso, wstaw na gaz. Następnie obierz marchew i potnij w plasterki, pietruszkę i przetnij ją na pół, cebulę i przekrój ją na pół, por i przetnij ją wzdłuż i na pół. Seler naciowy przetnij na pół i wrzuć wszystkie składniki oprócz soli do garnka i zagotuj. Kiedy na powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją łyżką cedzakową, lub ręcznikiem papierowym, zmniejsz ogień na średni. Biała piana pojawi się jeszcze kilka razy, zbieraj ją do skutku. Duś rosołek przynajmniej godzinę na wolnym ogniu. Przed podaniem posól (nie dodawaj wcześniej soli bo warzywa i mięso będą twarde).
W tygodniu podaję rosół z dużą ilością marchewki, mięsa, makaronu i świeżej natki pietruszki, ta wersja jest tak sycąca, że wystarczy za całe danie. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Proponuję dodać nieco papryczki chili (świeżej ) rosół nabiera cudownego nieco pikantnego smaku. Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł, to prawda chilli podkręca smak rosołu, trzeba tylko uważać, żeby nie przedobrzyć ;).

    OdpowiedzUsuń

Nowszy post Starszy post
Strona główna