sobota, 30 listopada 2013

Wegetariański Stir-Fry

Stir-Fry z papryką, cukinią, marchewką, imbirem, limonką i liczi 

Przepyszny, aromatyczny, słodko-ostry makaron z kolorowymi chrupiącymi warzywami i soczystym liczi. Danie rewelacyjne na zwykły codzienny posiłek, jak i na imprezę, zawsze świetnie się sprawdzi. Polecam dla tych którzy mięsa nie jedzą, jak i dla tych co jedzą  (m.in. jako dodatek do kaczki w teriyaki, przepis jutro) bo danie jest wyśmienite.


Na porcję dla 4 osób przygotuj:
1 czerwoną paprykę
1/2 średniej cukinii
1 marchewkę
5 pieczarek
1 łodygę selera naciowego
5 owoców liczi z syropu
1/3 szklanki syropu z liczi
1/2 średniego pora
1 limonkę
2 ząbki czosnku
1 dużą łyżkę startego świeżego imbiru
szczypior z 1 cebuli dymki
1 paczka chińskiego makaronu (250 g)
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki słodkiego sosu chilli
1/4 szklanki sosu teriyaki
1/4 szklanki sosu śliwkowego
4 duże łyżki oleju z pestek winogron (może być inny o delikatnym smaku)


Pokrój warzywa. Marchewkę i paprykę w cienkie paseczki, por, dymkę, cukinie i seler w cienkie plasterki, pieczarki w kosteczkę  Zetrzyj tarką skórkę z limonki. Na rozgrzany wok lub sporą głęboką patelnię wlej olej, dodaj czosnek, imbir i wymieszaj. Następnie dodawaj po kolei, cały czas mieszając, seler naciowy, marchewkę, por, paprykę, pieczarki, cukinię. Teraz dodaj wszystkie sosy: sojowy, słodki chilli, teriyaki, śliwkowy oraz wyciśnij sok z całej limonki. Wszystko wymieszaj. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu, dodaj do warzyw, wymieszaj dokładnie. Dodaj syrop z liczi i startą skórkę z limonki, wymieszaj, całość posyp szczypiorem dymki i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna