wtorek, 5 listopada 2013

Niedzielny obiad dla 4

Kurcze pieczone w białym winie z dodatkami


Po francusku Coq a vin (czyt. koʊk oʊ ˈvæn), a po mojemu to najprostsze jednogarnkowe danie dla całej rodziny, dzięki któremu nie jednej... osobie zaimponujesz.



`


na 4 porcje przygotuj:

1 kurczaka

750g młodych ziemniaczków (ok. 5 na osobę)
3 średnie marchewki
pęczek cebuli dymki
1 główkę czosnku
0,5 litra bulionu
szklankę białego wina

Kurczaka posól, popieprz, obsmaż na patelni, żeby dostał kolorów (jak na zdjęciu). Do głębokiego naczynia do pieczenia/ blachy wrzuć umyte ziemniaczki, obraną i pokrojoną w plastry marchew, przekrojoną na pół główkę czosnku, dymkę (zielone części w 3 cm kawałkach, białe w całości). Na wierzchu ułóż kurczaka, całość zalej bulionem i winem. Piecz 1,5h w 190 stopniach.

Po upieczeniu wyłóż wszystko elegancko na półmisku. Kurczak będzie soczysty a ziemniaczki rozpłyną się w ustach. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post
Strona główna