Kurcze pieczone w białym winie z dodatkami
Po francusku Coq a vin (czyt. koʊk oʊ ˈvæn), a po mojemu to najprostsze jednogarnkowe danie dla całej rodziny, dzięki któremu nie jednej... osobie zaimponujesz.
na 4 porcje przygotuj:
1 kurczaka
750g młodych ziemniaczków (ok. 5 na osobę)
3 średnie marchewki
pęczek cebuli dymki
1 główkę czosnku
0,5 litra bulionu
szklankę białego wina
Kurczaka posól, popieprz, obsmaż na patelni, żeby dostał kolorów (jak na zdjęciu). Do głębokiego naczynia do pieczenia/ blachy wrzuć umyte ziemniaczki, obraną i pokrojoną w plastry marchew, przekrojoną na pół główkę czosnku, dymkę (zielone części w 3 cm kawałkach, białe w całości). Na wierzchu ułóż kurczaka, całość zalej bulionem i winem. Piecz 1,5h w 190 stopniach.
Po upieczeniu wyłóż wszystko elegancko na półmisku. Kurczak będzie soczysty a ziemniaczki rozpłyną się w ustach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz