środa, 20 listopada 2013

Obiad dla 2 z mięsem lub bez

Penne ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Masz czasem ochotę na danie bez mięsa, ale reszta rodziny to zagorzali mięsożercy? Na taka okazję idealnie nadaje się makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pieczarkami. A jeśli ktoś zażyczy sobie mięso, w prosty sposób uzupełnimy makaron o aromatycznego kurczaka w marynacie z czosnku i cytryny. Moja rodzina zdecydowanie polubiła się z tym daniem. Gorąco polecam!



Na 2 duże porcje przygotuj:
4 duże garści świeżego młodego szpinaku
słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
1 szalotka
4 duże garści makaronu penne
1/3 szklanki oliwy z oliwek
10 listków bazylii
duża garść startego parmezanu


Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Pieczarki potnij w plasterki, szalotkę w piórka, pomidory na paseczki, czosnek w drobniutką kosteczkę (1/2 ząbka czosnku odłóż na później na bok). Na  rozgrzaną patelnię 2,3 oliwy z oliwek, wrzuć szalotkę, 1,5 ząbka czosnku i pieczarki, wymieszaj. Odczekaj 30 sekund i dodaj cały szpinak. Wymieszaj, aż szpinak opadnie. Poniżej zdjęcia szpinaku, przed i po obróbce cieplnej. 

 

Teraz dodaj suszone pomidory, wymieszaj. Makaron odsącz, wrzuć z powrotem do garnka, wstaw na palnik, dodaj resztę oliwy z oliwek i 1/2 ząbki czosnku oraz pół garści startego parmezanu, mieszaj aż parmezan się roztopi. Dodaj makaron do szpinaku i suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj trzymając nadal patelnię na średnim ogniu. Posyp makaron resztą parmezanu, bazylią i gotowe.

Aromatyczny kurczak w marynacie z czosnku i cytryny


Jeśli jednak nie jesteś fanem wegetariańskich potraw, przygotuj:
1 pojedynczą pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
łyżeczkę startej skórki z cytryny
1 dużą łyżkę soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Pierś kurczaka potnij na grube plastry (ok. 3 cm)  w poprzek włókien mięśni. Czosnek potnij na drobniutką kosteczkę. Kurczak wrzuć do miski wysmaruj czosnkiem, cytryną i jej skórką, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Odłóż na 15 minut. Grilluj na gorącej patelni, bez tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony, powtórz dwa razy. Ułóż kurczaka na makaronie. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna