Carpaccio z cukinii z konfiturą z czerwonej papryki i serem feta
Jeśli uda Ci się kupić młodą cukinię to nie zastanawiaj się ani chwili, tylko zrób carpaccio. Jest naprawdę wyborne. Zaskakuje smakiem i konsystencją przy każdym kęsie. Jest trochę chrupkie, trochę aksamitne, trochę słodkie, trochę słone, trochę ostre. Po prostu pyszne, i jak wygląda. Gorąco polecam!
Na 8 porcji przygotuj:
3 młode cukinie (ok. 15 cm długości)
1 opakowanie miękkiego sera feta
2 duże łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Na konfiturę przygotuj:
1 dużą czerwoną paprykę
2 duże łyżki miodu
1 dużą łyżkę octu jabłkowego
1 małą łyżkę słodkiego sosu chilli
Cukinie potnij wzdłuż na cieniutkie wstążki (najłatwiej będzie zrobić to obieraczką do warzyw) i ułóż je fantazyjnie na półmisku. Fetę potnij na plasterki, połam na kawałki i posyp nią cukinię. Paprykę potnij na drobniutkie kosteczki i wrzuć na rozgrzaną patelnie, polej ją miodem, wymieszaj. Dodaj ocet balsamiczny i słodki sos chilli, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez 10 minut, co kilka minut wymieszaj. Ostudzoną konfiturę wyłóż na carpaccio, skrop całość oliwą i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz