Roladki z kurzych udek z suszonymi pomidorami, rozmarynem i serem Gruyère na penne z pesto z suszonych pomidorów
Udało mi się zakupić świeże udka kurczaka bez skóry i bez kości, czyli krótko mówiąc - bez roboty. Tak przygotowane udka aż się proszą żeby je czymś nadziać i zwinąć w roladki. Dziś padło na suszone pomidory, ser gruyère i rozmaryn - wyszły pyszne. Podałam je z makaronem penne z pesto z podobnymi nutami smakowymi, razem wyszło rewelacyjnie.
Na 2 porcje przygotuj:
4 udka kurczaka bez skóry i bez kości
14 suszonych pomidorów
1 gałązkę rozmarynu
2 duże garści startego sera gruyère
4 słupki sera gruyère ok. 1x1x5cm
1 małą garść orzechów pinii
7 dużych łyżek oliwy z oliwek
4 duże garści makaronu penne
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
Nastaw piekarnik na 200 stopni w opcji góra-dół. Udka kurczaka oprósz solą i pieprzem, polej 2 dużymi łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie wymasuj mięso. Następnie rozłóż mięso na talerzu (jak na zdjęciu poniżej), na każdym udku ułóż suszonego pomidora, słupek sera i kilka listków rozmarynu. Każde udko złóż na pół i połącz wykałaczkami.
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 duże łyżki oliwy z oliwek i połóż na niej roladki. Obsmaż je na złoto, przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 20 minut.
Ugotowany makaron przerzuć na rozgrzaną patelnię, na której smażyły się roladki razem z 3 dużymi łyżkami wody, w której gotował się makaron. Dodaj 2 duże łyżki oliwy z oliwek, drobno posiekany czosnek i garść startego sera gruyère. Wymieszaj. Dodaj pesto z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszaj, duś jeszcze przez 2 minuty i można podawać. Wyłóż na talerz makaron, na nim ułóż złociste roladki z kurczaka, czyż nie prezentują się wyśmienicie? Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz