czwartek, 7 listopada 2013

lekki, lekko orientalny obiad dla 2

Antrykot teriyake na sałacie z liczi


Zakupiłam piękny kawałek antrykotu, i co dalej? Sałata! Uwielbiam grillowane mięso na świeżych liściach sałaty z dodatkiem owoców i orzeźwiającym dresingiem. Poszukując owoców do sałaty znalazłam puszkę owoców liczi w syropie i od dziś uważam, że z antrykotem tworzą rewelacyjne połączenie. Coś znakomitego!



Dla 2 osób przygotuj:

1 steak z antrykotu o grubości ok. 4 cm
1 łyżka oliwy z oliwek
4 duże łyżki sosu teriyake
3 duże garści mieszanki sałat takiej jaką lubisz
10 owoców liczi w syropie (z puszki)
2 duże łyżki orzechów pinii (mogą być włoskie)
10 płatków parmezanu

na dressing przygotuj:
1/4 szklanki syropu z owoców liczi
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 duża łyżka octu (może być z winogron, jabłkowy, ryżowy lub inny jasny ocet jaki lubisz)
1 duża łyżka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu

Antrykot włóż do miski, dodaj oliwę i wymasuj mięso, następnie dodaj sos teriyake, wymasuj mięso i odstaw do lodówki na min. godzinę. Masz wolną godzinę ;).
10 minut przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki obiadu. Sałatę umyj, osusz, ułóż na talerzach. Owoce liczi odsącz i podziel na mniejsze kawałki, posyp nimi sałatę.
Przygotuj płatki parmezanu, świetnie zrobisz je obieraczką do warzyw, jeśli nie masz utrzyj ser na tarce (tyle ile lubisz). Orzechy piniowe upraż na patelni na złoto.
Nastaw piekarnik w opcji góra-dół na 220 stopni. Patelnie, najlepiej grillową rozgrzej tak bardzo, żeby zaczął unosić się nad nią mały dymek, połóż antrykot na patelni. Grilluj 4 minuty z każdej strony, następnie włóż patelnie z mięsem do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach przełóż na drugą stronę i piecz następne 5 minut.
Antrykot połóż na desce i daj mu odpocząć przez ok 5 minut. W tym czasie zrób dressing, do soku liczi powoli wlej oliwię mieszając energicznie trzepaczką, dodaj miód, ocet, pieprz i sól, wszystko wymieszaj. Pokrój antrykot w plasterki ułóż na sałacie i polej dressingiem. Posyp parmezanem, orzechami piniowymi i już gotowe, smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna