Kurczak pieczony w piwie z jabłkami i rozmarynem
Bardzo proste jednogarnkowe danie dla całej rodzinki. Wystarczy wrzucić wszystko do jednego naczynia do pieczenia i poczekać na kanapie aż obiad się zrobi. Kurczak pieczony w piwie jest soczysty, jabłka nadają mu nieco słodyczy, a rozmaryn niesamowitego aromatu. Bardzo smaczna kompozycja smaków. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:
1 całego kurczaka
1 butelkę niepasteryzowanego jasnego piwa
3 jabłka
4 gałązki rozmarynu
ok. 20 młodych ziemniaczków
1 cebulę
4 ząbki czosnku
1 szklankę bulionu
3 duże łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Kurczaka umyj, osusz, posól i popieprz. Idealnie byłoby, gdyby to był ptak z wolnego wybiegu, różnica w smaku jest spora, więc warto zainwestować. Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż kurczaka z obu stron po ok. 3 minuty, żeby nabrał złotego koloru. Na głęboką blachę/naczynie żaroodporne wrzuć ziemniaczki, pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgniecione bokiem noża ząbki czosnku (mogą być w łupinkach), przekrojone na pół 2 jabłka, 3 gałązki rozmarynu. Trzecie jabłko potnij na ćwiartki i wsadź do środka kurczaka razem z 1 gałązką rozmarynu. Następnie ułóż kurczaka na ziemniakach i jabłku. całość zalej bulionem i piwem. Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny, w ciągu pieczenia obróć kurczaka ok. 4 razy, żeby równo się opiekał i był na pewno soczysty. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu z grillem z góry, żeby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę. Do kurczaka z ziemniaczkami i pieczonym jabłkiem możesz podać konfiturę z żurawiny, będzie idealnie pasowała. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz