Kolorowy tort urodzinowy z różowym nadzieniem dla małej królewny
Dziś ciąg dalszy urodzinowych smakołyków - tort. Puszysty biszkopt z dodatkiem słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśnego ponczu z fikuśnymi ozdobami. Nie tylko ładnie wygląda, ale i jest bardzo smaczny. Oczywiście jest prosty do upieczenia. Trzeba trochę cierpliwości do ozdób z lukru plastycznego, ale jeśli ktoś nie ma na to czasu wystarczy ubić więcej bitej śmietany, pokryć nią cały tort i posypać z wierzchu świeżymi owocami np. borówkami i malinami. Gorąco polecam!
Na biszkopt przygotuj:
10 jajek
20dag cukru
20dag mąki tortowej
4 łyżki wody
2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżki drobnej bułki tartej
2 duże łyżki drobnej bułki tartej
Na poncz przygotuj:
Sok z 1 cytryny
1 dużą łyżkę cukru pudru
1/3 szklanki herbaty z dzikiej róży
Na masę przygotuj:
500 ml śmietanki kremówki
4 duże łyżki cukru pudru
1/3 małej łyżeczki
różowego barwnika spożywczego w żelu lub 2 łyżki syropu wiśniowego
Nastaw piekarnik na 175 stopni w opcji góra-dół. Żółtka
utrzyj z 2/3 cukru na puszystą masę. Następnie dodawaj powoli, na przemian
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę, delikatnie mieszając. Białka
ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier. Pianę dodaj
powoli do masy z jaj i mąki, delikatnie wymieszaj, aby całość była puszysta. Tortownicę o średnicy ok. 28 cm. posmaruj równomiernie cienką warstwą margaryny (masło może się spalić) i obsyp mąką krupczatką albo bułką tartą, tak żeby powstała równa cieniutka warstwa. Ciasto idealnie odejdzie od brzegów. Przełóż masę do tortownicy.Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciasto, piecz 1 godzinę. Na
koniec sprawdź cienkim patyczkiem, czy po nakłuciu biszkoptu nie zostaje na na
nim ciasto. Jeśli patyczek jest suchy biszkopt jest gotowy.
Przygotuj masę do nadziania tortu. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i barwnik lub sok z wiśni. Następnie przygotuj poncz do zwilżenia biszkoptu mieszając ze sobą sok z cytryny, herbatę z dzikiej róży i cukier puder.
Podziel tort na trzy części. Połóż pierwszy placek na tortownicy równomiernie zwilż go 3 dużymi łyżkami ponczu. Połóż na wierzch grubą warstwę kolorowej śmietany z następnym plackiem zrób to samo i na wierzchu połóż trzeci. Czas na dekorowanie. Jeśli nie chcesz bawić się w lukrowe ozdoby ubij 250 ml śmietany kremówki i udekoruj nią oraz owocami tort.
Jeśli chcesz udekorować tort tak jak ja przygotuj na
dekoracje:
500 g lukru plastycznego
Barwniki spożywcze w żelu ( ja wybrałam różowy, fioletowy i zielony)
formę silikonową do wyciskania wzorów (moja to model "folklor" firmy Wilton)
(Wszystkie podane produkty do kupienia w internetowych sklepach z produktami do dekorowania ciast i tortów)
Rozwałkuj lukier plastyczny na duży cienki placek, przykryj nim tort i dopasuj do jego kształtu. Pozostałą część masy lukrowej obetnij, podziel na cztery części. Jedną pozostaw białą, pozostałe zafarbuj na zielono, różowo i fioletowo według wskazówek na opakowaniu barwnika. Gotową kolorową masę dowolnie formuj i ozdabiaj tort. Życzę dobrej zabawy.
Fajny przepis ale jako że ja tępa jestem w kwestii pieczenia (i nie tylko) to mam pytania dodatkowe:
OdpowiedzUsuń1. Czy tortownice posmarować tłuszczem (słyszałam różne opinie)?
2. Czego dodać do bitej śmietany żeby była truskawkowa/ malinowa
Dzieki
Bardzo dziękuję za to pytanie, uzupełniłam przepis o instrukcję obsługi tortownicy :)
UsuńBardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał :). Tortownicę posmaruj równomiernie cienką warstwą margaryny (masło może się spalić) i obsyp mąką krupczatką albo bułką tartą, tak żeby powstała równa cieniutka warstwa. Ciasto idealnie odejdzie od brzegów. Natomiast do śmietany ja dodałam różowego barwnika spożywczego, jeśli nie chcesz używać barwinka dodaj 2 łyżki syropu z wiśni lub z malin (syrop z truskawki jest lekko brązowy, nie da ładnego koloru). Pozdrawiam serdecznie, Alicja.
UsuńDzięki
UsuńLovely and sweet! ;) jak na Księżniczkę przystało ;)
OdpowiedzUsuń