piątek, 29 listopada 2013

Niemoralny przysmak na sobotni wieczór

Poczwórnie czekoladowe muffiny


Dzisiejszy przepis jest tak dobry, że aż niemoralny. Muffiny z czterema rodzajami czekolady, niestety nie są dietetyczne, ale za to są po prostu bajecznie pyszne. Każdy kęs jest pełen grzechu - czekolada rozkosznie rozpływa się w całych ustach, a Ty już marzysz o następnym. Nikt im się nie oprze. Gorąco polecam!



Na ok 16 muffinów przygotuj:

1 tabliczkę gorzkiej czekolady
1 tabliczkę mlecznej czekolady
1 tabliczkę białej czekolady
1/3 szklanki czekolady w proszku (takiej do rozpuszczania w mleku)
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
2 całe jajka
1/2 kostki masła (trzeba je roztopić)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii


Przygotuj dwie miski. do Pierwszej wsyp suche składniki: mąkę, cukier, czekoladę, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszaj.Do drugiej wlej śmietanę, roztrzepane jajka, roztopione masło, pastę z wanilii i wymieszaj wszystkie składniki. Czekoladę potnij w drobną kostkę. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj niezbyt dokładnie, dodaj całą czekoladę i ponownie wymieszaj.


Masę nałóż do całych papilotek. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w opcji góra-dół na 27 minut. Po tym czasie wyjmij muffiny i odczekaj ok. 15 minut, aby czekolada lekko stężała. Muffiny mają kremową konsystencję i po prostu zalewają kubki smakowe czekoladą. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nowszy post Starszy post
Strona główna